KineziológiaEgyszerűen és érthetően

A kineziológia pedagógiai és pszichológiai elemeket is tartalmazó készség-, képesség-, és személyiségfejlesztő, prevenciós jellegű holisztikus módszer (vagyis megelőző, a test-lélek-szellem egységét figyelembevevő módszer). Hatékonyan befolyásolja a test energiaáramlását, az érzelmi stresszek feloldásával energetikai egyensúlyt hoz létre a testben, s aktivizálja annak öngyógyító mechanizmusát. A kineziológia megalkotója az 1960-as években dr. George Goodheart, foglalkozását tekintve csontkovács volt. Miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála kidolgozta azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére.

Módszerének lényege, hogy feltárja azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered. Ehhez kidolgozta az izomtesztelést, amely biztos és egyértelmű válaszokat ad a gyógyító számára. Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét. Azóta a kineziológiának számos különböző, speciális ága fejlődött ki.

Magyarországon legelterjedtebb az úgynevezett One Brain irányzat, ami egy gyengéd eszközökkel dolgozó, nagyon hatékony módszer, lelki megközelítésből vizsgálja az egész embert. Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre. Agyunk mindezeket a hatásokat tárolja, és egy-egy kezelés során ezeket az adatokat “kérdezzük le”. A sejtek szintjéről érkező információk minden esetben hatékonyak és megbízhatóak. A kineziológia módszerével tehát azonosítható az energia elakadásának helye, melynek oldása csak úgy lehet tartós, ha egyidejűleg az egykori emocionális töltést semlegesítjük. A jelen csak a következményt mutatja meg, az ok a legtöbb esetben rejtve marad.

Korregresszió segítségével kideríthetjük, mikor blokkoltunk le egy olyan esemény folytán, amely ma is befolyással van ránk. Az elvégzett korrekciókkal helyreállítható az energiák szabad áramlása. Mivel a módszer a probléma okát a gyökereknél keresi meg, és az oldás is itt történik, jövőnk már olyanná válhat, amilyenné tenni szeretnénk. Tehát az oldással feloldhatjuk a blokádokat és a viselkedésmintákat. Egészében véve a kineziológiai kezelés egy hatalmas kaland, mely végigvezet életünkön, az önmegismerés és az önmagunkra találás útján.


Honnan ered?

Az alkalmazott kineziológia, amelyet napjainkban a kineziológia egyik legjelentősebb irányzataként tartanak számon, 1964-ben jelent meg. Kialakulása dr. George Goodheart amerikai csontkovács nevéhez fűződik. Napjainkra számos különböző kineziológiai irányzat létezik, amelyek felhasználják dr. Goodheart felfedezéseit.

Az alkalmazott kineziológia elnevezés viszont csak a dr. George Goodheart által kifejlesztett eredeti rendszerre vonatkozik és kizárólag az általa 1973-ban alapított International College of Applied Kinesiology-n végzett terapeuták használhatják.


Hogyan működik?

A módszer lényege, hogy segítse a szervezetben bármilyen okból felborult egyensúlyt visszaállítani.

A kineziológia az izomtesztelésre épül, melynek alapja az, hogy bármilyen stressz, negatív gondolat változást idéz elő a testben, így az izmokban, izomtónusban is, ez az, amit a kineziológus az izomteszteléssel érzékel.

Mindenkit érnek negatív hatások, traumák élete során. Ezeket nem mindig tudjuk feldolgozni. A fel nem dolgozott stresszek elraktározódnak, felhalmozódnak, és valamilyen testi vagy lelki tünet formájában hívják fel magukra a figyelmet. A munka folyamán ezeket a negatív eseményeket keressük vissza a múltban, és a hozzájuk kapcsolódó negatív érzelmeket oldjuk fel különböző gyakorlatokkal. Ezeket a negatív hatásokat egészen kora gyerekkorból, születéstől, vagy akár magzati életből is hozhatjuk, sőt, még az a közeg is meghatározó lehet, amely fogantatásunk előtt környezetünkben, családunkban jellemző volt. Lehet, hogy generációkon át hozott, ismételt negatív mintáktól kell megszabadulnunk ahhoz, hogy egyensúlyban működhessünk.Mi az az izomtesztelés?

A kineziológus gyengéd nyomást gyakorol a tesztelt személy kinyújtott alkarjára. Az izom vagy "erősen tart" vagy "elgyengül". Így ad választ a feltett kérdésre. Azon alapul, hogy a negatív érzelmek hatására az izmok elgyengülnek.

(Mindenki ismeri azt az érzést, hogy ha rossz hírt kap, szinte összecsuklik a lába, elgyengül. Ha viszont pozitív élményben van része "hegyeket tudna elmozgatni a helyükről".)


Hány alkalom szükséges?

Ez teljesen eset-függő, a következő dolgokon múlik:

Mivel azonban egy rendkívül hatékony módszerről van szó, a változás általában meglehetősen gyors (hetekben mérhető), és általában 3 alkalom elég egy-egy probléma megoldásához. Két oldás között általában 3-4 hét telik el, persze mint mindent, ezt is teszteljük, hiszen az is változó, hogy ki mikor áll készen a következő alkalomra.


Milyen problémákon segíthet a kineziológia?

 • szorongás
 • sztessz
 • hangulatzavarok
 • beszédhibák
 • pánikbetegség
 • önbizalomhiány
 • tanulási nehézségek
 • párkapcsolati problémák
 • beilleszkedési nehézségek
 • munkahelyi, családi konfliktusok
 • szexuális problémák
 • allergia
 • pszihoszomatikus betegségek
 • testi-lelki gyógyulás
 • gondolkodás megváltoztatása
 • készség- és képességfejlesztés
 • harmónia megteremtése
 • önismeret
 • öngyógyítás beindítása
 • egészségmegőrzés
 • betegségek megelőzése
 • lelkisegély
 • depresszió
 • függőség
 • fóbiák

Ismert szakterületek


Touch for health


John F. Thie törekvése az volt, hogy a kineziológiát szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tegye, az egészséggondozás családi körben is folytatható legyen. Könyve, a Gyógyító érintés - Touch for Health 1973-ban jelent meg. A TFH-ban 14 fő izom szerepel, amelyek 12+2 meridiánhoz vannak hozzárendelve A TFH segítségével a meridián energiáról nagyon gyors helyzetfelmérést lehet készíteni. A kineziológia egyszeregye, alapvető dolgokat tanít a testünkben zajló energetikai folyamatokról és arról, hogy hogyan tudjuk ezeket támogatni

Hogyan működik a Touch for Health egészségügyi munka?

Izom-ellenőrzéseket használunk, melyek megmutatják, hogy szerveink milyen energetikai állapotban vannak. /14 vagy 42 izmot tesztelünk /

A vizsgálat során a hagyományos kínai orvoslás HKO alapelveit is figyelembe véve diagnosztizálni tudjuk az energia-egyensúlytalanságot a szervezetben. A kiegyensúlyozásra, hogy a szervezet újra optimálisan működjön különböző technikákat lehet alkalmazni: akupresszúrát, érintést vagy a masszázst. A megfelelő meridián pontok (energia pont) stimulálásával a szervezetben helyre áll újra az egyensúly, így javítva a beteg egészségi és jólléti állapotát.

Izomtesztelés vagy megfigyelés kulcsfontosságú eleme a kineziológiának, diagnosztizálásra és öngyógyítás serkentésére használjuk. Az egyensúlyhiány előfordulhat a stressz, a táplálkozás, sérülések, allergia, vagy tanulási problémák miatt… és így tovább. A Touch for Health javíthatja a testtartást, csökkentheti a fizikai és szellemi fájdalmat, valamint a feszültséget. Úgy tervezték, hogy az egyensúlyozatlanságok helyreállításának eredményeként mozgalmasabb boldogabb életet tudunk élni.

Ezzel az izom ellenőrzéssel vagy vizsgálattal, egyszerű és kíméletes technikák alkalmazásával a test energetikai rendszerében teljes egyensúlyt és harmóniát tudunk létrehozni.A Touch for Health hasznos:


 • stressz esetén
 • érzelmi zavarok esetén
 • depresszió esetén
 • fáradékonyság esetén
 • segíti a dohányzásról és egyéb függőségekről való leszokást
 • táplálkozási problémák esetén
 • látást javítja
 • fizikai sérülések esetén
 • a fájdalom csillapításában
 • átszervezve az izmokat, azok megfelelően és harmonikusan működnek

  One Brain


  Hazánkban a leginkább elterjedt irányzat. A test , a lélek és a szellem egységesítését tartja szem előtt, a szabad választást gátló negatív érzelmi töltés oldására összpontosít. A test integrálásának elősegítése érdekében különböző kineziológiai központú korrekciókat alkalmaz a blokkolt energiák elengedéséhez. Az elme integrálásának elősegítéséhez a Viselkedési barométert használja, amely egy fontos segédeszköz az egyén valós vágyainak és félelmeinek azonosítására. A szellem egységesítéséhez a Szerkezet / Funkciót alkalmazza, amely viselkedési genetikai alapokon segíti az egyént valós önmaga felfedezésében

  Three In One Concepts mutatja be a One Brain módszerrel, hogy hogyan lehet enyhíteni megoldatlan érzelmi stresszt.

  One Brain egy új és egyedülálló megközelítéssel beazonosítja és korrigálni tudja, hogy stresszorok lehetnek okozói a diszlexiának, a félelmeknek vagy bárminek, ami korlátozza annak létrehozását, amit akarsz magadnak és el akarsz érni.

  Stressz zavarja azon képességünket, hogy hatékonyan tudjunk működni. Az emberek létrehoznak mintákat, hogy a traumatikus érzelmek a múltból újra és újra befolyásolni tudják a mindennapi tevékenységüket. A One Brain módszer megkeresi, hogy mikor szereztünk tapasztalatot, hogy hogyan hoztuk létre az érzelmi vagy mentális blokkot és könnyít az érzelmeken, hogy megteremtse a korlátaink oldását, hogy újra azt csináljuk, amit akarunk.

  A mi filozófiánk az, hogy minden egyénnek van egyéni forrása probléma azonosítására és megoldására.

  Amikor az ember rossz hírt kap, általában kérjük, hogy üljön le. Ez azért van, mert a stressztől "gyenge lesz a térde," vagy a "csomót érez a gyomorban” A stressz hatással van az egész testre és korlátozza a lehetőségeket. Az általunk használt finom módszer precíz izomteszteléssel azonosítja, mi teremti a stresszt, ami korlátozza a lehetőségeinket a jelenben és a jövőben is.

  Például, ha negatív stressz jelentkezik, ha tanulunk egy új tevékenységet (olvasás, írás, autóvezetés, játszott új sport) A stressz egyre gyűlik össze, és szerves részévé válik az, hogy a tevékenységet megzavarja, nem vagyunk képesek jól működni. És amikor megismételjük a tevékenységet bármikor a jövőben, ugyanannak a negatív stressz hatásának következtében a teljesítményünk csökken, nem optimális.

  Az önkorlátozással, kétségekkel, tagadással, saját ítéleteinkkel nem tudjuk azt az eredményt elérni, amit egyébként könnyedén és boldogan elérhetnénk.

  A One Brain által kifejlesztett rendszer a Three In One Concepts által visszanyered a hatalmat a választás felett. Választhatom azt, hogy mától pl. könnyedén írok, figyelmesen vezetek, sikeresen és kitartóan sportolok.

  Embereknek, akiknek nehézségei vannak az olvasással, írással és megértéssel, tekintet nélkül a korukra, nem lehet kiállítani, hogy diszlexiásak, hanem megfigyelhető és kiváltó tünet náluk - A STRESSZ. A önképünk hosszabb időn keresztül üzeneteket kap a szülőktől, a tanároktól, a társainktól, a környezettől, és e tapasztalatok segítenek vagy gátolnak. A stressz állandósítja a negatív énképet: "Nem tudom, hogy", vagy "nem tudok beszélni egy csoport előtt", vagy - ami a legrosszabb - "hülye vagyok".


  Three in One Concepts


  Ezt a módszert az 1980-as években dolgozta ki Gordon Stokes (aki a Touch for Health módszer egyik jelentős képviselője), Daniel Whiteside (aki a viselkedési genetika úttörője) és Candace Callaway (aki az emberi kapcsolatok, a metafizika, a parapszichológia és a viselkedési genetika szakértője).

  Szóval, mi is a Three In One Concepts ? Egyre jobb legyél egyénileg és szakmailag.

  Daniel Whiteside mellett

  Hogyan? Egy egyedülálló kombináció arra, hogy a készségek és képességek kiteljesedjenek.

  Three In One Concepts összeállított egy programot, ami saját felfedezés, amely olyan, mint semmi más, amit valaha is megtapasztalt. Te Magad vagy egyetlen hiteles forrás, hogy hogyan válj azzá a személlyé, akiről mindig is álmodoztál. A folyamat? Egyszerű.

  A VISELKEDÉSI BAROMÉTER - egy zseniális menetrendet biztosít, hol állsz érzelmileg most, és hová szeretnél eljutni.

  ÉRZELMI STRESSZ? Hatékony és kíméletes módon csökken bármely kérdésben, amely az életedben megjelent a módszer által.

  Mivel te vagy az egyetlen hiteles forrása az információnak önmagadról, az általunk használt izom-tesztelés csak egy eszköz. Stressz ugyanis befolyásolja a választásunkat.

  Ha negatív stressz jelentkezik, amikor egy új tevékenységet tanulunk (mint az olvasás, írás, autóvezetés, vagy sport), a tevékenység szerves részévé válik a stressz. Pedig képesek vagyunk rá. Amennyiben megismételjük a tevékenységet, a fent említett negatív stressz hatására, teljesítményünk nem lesz optimális.

  Ha döntéseinket múltbeli kellemetlen tapasztalatainkra alapozzuk, korlátozzuk önmagunkat, a megtagadunk dolgokra és ítéleteket hozunk, amik gátoltak. Az új tapasztalás megmutatja, hogyha sikert akarunk, az egy új választás a jövőnket illetően és igenis megvalósítható.

  Daniel Whiteside mellett

  Egy Three-In-One Facilitátor nemzetközileg elismert és segít a felnőtteknek és gyermekeknek, hogy teljesítményük javuljon számos területen.

  Beazonosítják és elengedik azokat az érzelmeket, amiket negatív események égettek be az elménkbe, amelyek megakadályozzák az embereket attól, hogy a jelen időben új tudatos döntést hozzanak. Ezzel a múlt stresszei megoldódnak, új attitűd és hozzáállás alakul. Az emberek megnyugodnak, hogy létezik különböző, jövedelmezőbb "VÁLASZTÁS" a megoldásra.

  Az eredmények? Látványosak !


  Emberek, akik úgy gondolták, hog nem tudnak olvasni, most már rendszeres olvasók a helyi könyvtárban. Osztályzatok javítása egyik napról a másikra megtörténik. Észlelésük kitágul, készségeik növekednek és így ez által nő az önbecsülésük. Kapcsolataik jobbá válnak, megnő az önbizalmuk.

  Katalizátorai, elősegítői vagyunk, hogy bármely rendszert megerősítsünk, hogy azok még hatékonyabban működjenek.

  A résztvevőket és az ügyfeleket tehát gazdagítja a módszer, hogy sikeresebb legyen a VÁLASZTÁS a személyes és szakmai életük minden területén.

  Stressz lehetetlenné teszi a tiszta gondolkodást. Fizikai mentális és érzelmi blokkot hoz létre.

  De van kiút: boldogabb, szebb jövő létrehozását segíti a módszer.


  Wellness kineziológia Stress release


  Dr Wayne Topping saját rendszere, egy nagyon egyszerű, mégis mélyreható módszer, amely a stressz kezelésére alkalmas technikák elsajátításából áll.

  Paul E. Dennison 1969-ben kezdte meg kutatásait, hogy új módszerekkel segítse tanítványait az olvasás tanulásában. A rákövetkező évtizedekben Dennison sok új különböző megközelítéssel próbálkozott, hogy felébressze a mindannyiunkban meglévő velünk született tanulási készségeket. Azt tapasztalta, hogy tanulási képességünk jelentős mértékben előmozdítható a helyes mozgás által, amilyen például a keresztmozgás, a keresztbelendítések különféle formái, fekvő nyolcasokkal, tekintetirányokkal kapcsolatos mozgások, egyéb speciális mozdulatok. Módszere olyan gyakorlatok végzéséből áll, amelyek lehetővé teszik, hogy az információ szabadon áramoljon az érzékszervekből az emlékezetbe és vissza, így képessé válik az illető, hogy kevesebb feszültség árán tanuljon, megnyilvánuljon saját kreativitása és eltűnjön a tanulási problémához kapcsolódó érzelmi stressze.

  Wellness kineziológia™ -t dr Wayne Topping PhD alakította és azon van a hangsúly, hogy hogyan lehet egyensúlyba hozni a testet érzelmileg, táplálkozással és szerkezetileg.

  A stresszoldó sorozat megtanít arra, hogy beazonosítsuk és hatástalanítsuk bármilyen okból keletkező érzelmi stresszeinket és ezáltal lelki elsősegélyt nyújtunk önmagunknak. A leragadt érzelmek tisztulásával egyensúly áll be a test energia áramlásában és felszámolja a bennünk lévő fájdalmakat.

  Alapvetően az érzelmeink káros hatásait küszöböli ki.